TOM 9 NR 1
Genetyka i hodowla zwierząt | |
Maria CZAPLICKA, Tomasz SZALUNAS, Zbigniew PUCHAJDA Porównanie użytkowości mlecznej krów holsztyńsko-fryzyjskich importowanych z Francji i ich krajowych rówieśnic |
Pełny tekst + Summary |
Systemy i technologie użytkowania zwierząt | |
Witold CHABUZ, Waldemar TETER, Piotr STANEK, Zygmunt LITWIŃCZUK Ocena efektywności chowu bydła w gospodarstwach utrzymujących rodzime rasy objęte programem ochrony zasobów genetycznych |
Pełny tekst + Summary |
Ewa JANUŚ Wpływ wybranych czynników na kondycję wysokowydajnych krów rasy montbeliarde |
Pełny tekst + Summary |
Rozród zwierząt | |
Anna REKIEL, Justyna WIĘCEK, Sylwia RAFALAK, Jarosław PTAK, Tadeusz BLICHARSKI Wpływ liczebności miotu pochodzenia loch rasy polskiej białej zwisłouchej i wielkiej białej polskiej na liczbę prosiąt urodzonych i odchowanych |
Pełny tekst + Summary |
Elwira WILCZYŃSKA, Stanisław KONDRACKI, Anna WYSOKIŃSKA, Dariusz KOWALEWSKI, Katarzyna GAJOWNIK Jakość nasienia knurów ras wbp, pbz, duroc i pietrain w poszczególnych miesiącach roku |
Pełny tekst + Summary |
Peter ZALEHA, Mária VARGOVÁ, Marián KADÁŠI, Peter SMITKA, Michal SMARŽÍK, Gabriel KOVÁČ Effect of post partum uterine involution on folliculogenesis, oestrus and conception in cows |
Full text + Streszczenie |
Jakość produktów zwierzęcych | |
Piotr SKAŁECKI, Mariusz FLOREK, Anna LITWIŃCZUK, Agnieszka ZABORSKA Wartość użytkowa i jakość mięsa pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss) z uwzględnieniem masy ryb |
Pełny tekst + Summary |
TOM 9 NR 2
Systemy i technologie użytkowania zwierząt | |
Witold CHABUZ Efektywność chowu bydła i produkcji mleka w gospodarstwach utrzymujących rasy lokalne i wysokoprodukcyjne z uwzględnieniem systemu utrzymania |
Pełny tekst + Summary |
Monika MICHALCZUK, Monika ŁUKASIEWICZ, Agnieszka WNUK, Krzysztof DAMAZIAK, Jan NIEMIEC Wpływ dostępu do wybiegów na wyniki produkcyjne oraz wartość rzeźną kurcząt wolno rosnących Hubbard JA 957 |
Pełny tekst + Summary |
Żywienie zwierząt | |
Bronisław BORYS, Andrzej BORYS, Dariusz LISIAK Efekty stosowania produktów towarzyszących produkcji biopaliw w półintensywnym tuczu jagniąt. Cz. I. Wyniki tuczu i wartość rzeźna |
Pełny tekst + Summary |
Rozród zwierząt | |
Anna REKIEL, Justyna WIĘCEK, Jarosław PTAK, Martyna BATORSKA, Magdalena MIZIOR Wpływ sezonu urodzenia loch rasy wielka biała polska i polska biała zwisłoucha na liczbę prosiąt urodzonych i odchowanych |
Pełny tekst + Summary |
Jakość produktów zwierzęcych | |
Piotr SKAŁECKI, Mariusz FLOREK, Anna LITWIŃCZUK, Agnieszka STASZOWSKA, Agnieszka KALINIAK Wartość użytkowa i skład chemiczny mięsa karpi (Cyprinus carpio L.) i pstrągów tęczowych (Oncorhynchus mykiss Walb.) pozyskanych z gospodarstw rybackich regionu lubelskiego |
Pełny tekst + Summary |
Anna WOLANCIUK, Joanna BARŁOWSKA, Robert PASTUSZKA, Barbara TOPYŁA Podstawowy skład chemiczny i wybrane parametry tłuszczu mleka koziego z okresu żywienia letniego i jesienno-zimowego |
Pełny tekst + Summary |
Zachowanie się i dobrostan zwierząt | |
Joanna SOBCZAK Badania czynników decydujących o wyborze gniazd przez kury nieśne |
Pełny tekst + Summary |
Janusz WEJER, Anna BOHDANOWICZ, Dorota LEWCZUK Changes in stride parameters of a horse’s jump during the second part of training in the 100-days performance test |
Full text + Streszczenie |
TOM 9 NR 3
Genetyka i hodowla zwierząt | |
Joanna KANIA-GIERDZIEWICZ Maciej GIERDZIEWICZ Analiza struktury genetycznej populacji owczarków podhalańskich z terenu województwa śląskiego |
Pełny tekst + Summary |
Roman NIŻNIKOWSKI, Grzegorz CZUB, Krzysztof GŁOWACZ, Magdalena ŚLĘZAK, Marcin ŚWIĄTEK Ocena frekwencji występowania uwarunkowań białka prionowego PRNP u merynosa polskiego starego typu na przykładzie regionu mazowieckiego |
Pełny tekst + Summary |
Jakość produktów zwierzęcych | |
Bronisław BORYS, Eugenia GRZEŚKOWIAK, Andrzej BORYS, Dariusz LISIAK Efekty stosowania produktów towarzyszących produkcji biopaliw w półintensywnym tuczu jagniąt. Cz. II. Uzysk elementów kulinarnych i jakość mięsa |
Pełny tekst + Summary |
Monika KOWAL Wpływ sezonu produkcji na przydatność technologiczną, profil kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu w mleku pozyskiwanym od krów utrzymywanych w oborach wolnostanowiskowych i żywionych systemem TMR |
Pełny tekst + Summary |
Piotr SKAŁECKI, Agnieszka STASZOWSKA, Agnieszka KALINIAK, Mariusz FLOREK Wartość użytkowa i jakość mięsa pstrągów tęczowych (Oncorhynchus mykiss Walb.) z chowu ekstensywnego i intensywnego |
Pełny tekst + Summary |
Magdalena ŚLĘZAK, Grzegorz CZUB, Marcin ŚWIĄTEK, Roman NIŻNIKOWSKI, Krzysztof GŁOWACZ Wykorzystanie spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIRS) w ocenie składu chemicznego mięsa jagnięcego |
Pełny tekst + Summary |
Monika WOJTASIK, Stanisława RAJ, Grzegorz SKIBA, Dagmara WEREMKO Wykorzystanie spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIRS) w ocenie składu. Wyniki produkcyjne oraz zawartość kwasów tłuszczowych wybranych tkanek świń rasy wielkiej białej polskiej i mieszańców żywionych paszą wzbogaconą w kwasy tłuszczowe omega-3 mięsa jagnięcego |
Pełny tekst + Summary |
TOM 9 NR 4
Genetyka i hodowla zwierząt | |
Joanna GRUSZCZYŃSKA, Aleksandra HASKA, Beata GRZEGRZÓŁKAIdentyfikacja mutacji C295G genu T u psów rasy polski owczarek nizinny | Pełny tekst + Summary |
Roman NIŻNIKOWSKI, Grzegorz CZUB, Krzysztof GŁOWACZ, Marcin ŚWIĄTEK, Magdalena ŚLĘZAK Polimorfizm genu kodującego brązowe umaszczenie TYRP-1 w pozycji 215 u krajowych owiec i muflona europejskiego (Ovis aries musimon) |
Pełny tekst + Summary |
Systemy i technologie użytkowania zwierząt | |
Zygmunt LITWIŃCZUK, Paweł ŻÓŁKIEWSKI, Witold CHABUZ, Mariusz FLOREK Przyrosty dobowe i wartość rzeźna buhajków opasanych paszami z trwałych użytków zielonych i kiszonką z kukurydzy z uwzględnieniem wartości pokarmowej skarmianych pasz |
Pełny tekst + Summary |
Jakość produktów zwierzęcych | |
Anna JARZYNOWSKA, Eugeniusz KŁOPOTEK Charakterystyka składu chemicznego i frakcji lipidowej półtwardego sera dojrzewającego produkowanego z mleka owczego i owczo-krowiego w sezonie letnim |
Pełny tekst + Summary |
Zofia TURYK, Maria OSEK, Anna MILCZAREK Wpływ preparatu ziołowego na zmiany barwy i kwasowości mięsa wieprzowego podczas przechowywania |
Pełny tekst + Summary |
Zachowanie się i dobrostan zwierząt | |
Joanna KANIA-GIERDZIEWICZ, Sylwia PAŁKA, Konrad KOZIOŁ, Maciej GIERDZIEWICZ Długość użytkowania i przyczyny wycofywania ze służby psów policyjnych |
Pełny tekst + Summary |